Diğer Bilimsel Çalışmalar

  • Adıyaman Üniversitesi Gözlemevinden ilk ışık alınmasının ardından başlatılan bilimsel çalışmalar ile 2015 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) “Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında Üniversitemizin Akdeniz Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü “İkiz Çift Yıldızların Asas Sayımı” başlıklı 1001 projesi kabul edilmiştir. Projeyi Akdeniz Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan BAKIŞ yürütürken Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eda SONBAŞ DHUGA araştırmacı olarak katılmıştır. Proje 2019 yılında başarı ile sonuçlanmıştır.
  • Adıyaman Üniversitesi gözlemevi olarak hedeflerimiz doğrultusunda uluslararası işbirlikleri ile bilimsel çalışmalar yapılması her daim ön planda tutulmaktadır. Bu kapsamda ilk olarak içinde ADYU60’ın da bulunduğu farklı ülkelerden (Japonya, Güney Kore, Hindistan, Türkiye, Yunanistan, Finlandiya, Polonya, Almanya, İngiltere, İspanya, ABD ve Meksika) iki düzineden daha fazla optik teleskop ve NASA’ nın Swift uydusu ile evrendeki en yüksek kütleli karadeliklerden birinin dönme hızını Prof. Staszek ZOLA (Polonya) ve Prof. Mauri VALTONEN (Finlandiya) öncülüğünde toplam da 100 Astronom ve Astrofizikçi tarafından ortak çalışmalar yürütülerek çok yüksek çözünürlükte ölçmesine imkan sağlamıştır. Prof. VALTONEN tarafından OJ287 için önerilen Genel Relativistik model ile OJ287’ nin parlama yapacağı daha önceden öngürülebilmiş ve bu tarihlerde ADYU60 ile gözlemler yapılabilmiştir. Konuyla ilgili çalışmalar devam etmektedir. 
  • İspanya’daki Endülüs Astrofizik Enstitüsü öncülüğünde başlatılan ortak çalışmalara ADYU60 teleskobunun da katılmasıyla uluslararası gruplarla işbirlikleri başlatılmıştır. İşbirliği kapsamında ekip tarafından öngörülen zamanlarda 'stellar occultation' gözlemleri yapılmaktadır.    

 

Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitesinde bazı çerezler kullanmaktadır. Kişisel verilerin işlenmesine yönelik Aydınlatma Metni'ne ulaşabilirsiniz.