Tarihçe

2021 yılında kurulan Astrofizik Uygulama ve Araştırma Merkezi ilk olarak 2014 yılında Adıyaman Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuarı bünyesinde Gözlemevi olarak faaliyetlerine başlamıştır. Türkiye'de bulunan ve 60 cm ayna çapında teleskoba sahip gözlemevlerinden birisidir. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde 150 cm ve 100 cm ayna çaplı teleskoplar ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde yer alan 122 cm ayna çapına sahip teleskop bulunmaktadır. 60 cm ayna çaplı diğer iki teleskoptan biri TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde bulunurken, diğeri ise İstanbul Üniversitesi tarafından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ulupınar Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde bulunmaktadır. Adıyaman Üniversitesi Gözlemevinde hem bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere gözlem verileri elde edilmekte, hem de popüler astronomi alanında Adıyaman halkına ve üniversite öğrencilerine hizmet eden gözlem şenlikleri düzenlenmektedir.

Atmosfer ve hava koşullarının bilimsel gözlemler için yeteri kadar uygun olduğu Adıyaman Üniversitesi yerleşkesine kurulan merkez, 37 derece 45' Kuzey Enlemi ve 38 derece 13' Doğu Boylamında (37°45'06.1"N 38°13'31.5"E) ve deniz seviyesinden 675 metre yükseklikte yer almaktadır. Gözlemevi, açılışından sonra bilimsel araştırmalara veri sağlamak için alt yapı çalışmaları yerli ve yabancı bilim insanlarının katılımıyla sürdürülmüş ve ilk ışık 22 Şubat 2015 tarihinde yapılan gözlemler ile Algol türü bir örten çift yıldız olan V470 Cam’ dan elde edilmiştir.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitesinde bazı çerezler kullanmaktadır. Kişisel verilerin işlenmesine yönelik Aydınlatma Metni'ne ulaşabilirsiniz.